Аналіз поселень Ярославського повіту від другої половини ХVІІІ століття із застосуванням GIS - Козак, І.; Козак, Г. (Краєзнавство, 2016)
Дослідження проведено в актуальних межах Ярославського повіту (powiat Jarosławski) Підкарпатського воєводства (województwo Podkarpackie) у східній Польщі. Проаналізовано динаміку поселень у Ярославському повіті від другої половини XVIII століття. Для цього застосовано карти та опубліковані історичні дані, які проаналізовано у програмі ArcGIS 10.3. У праці показано можливості програми ArcGIS. Територію повіту досліджено під кутом зору змін поселень. До аналізу змін структури поселень використано серію карт (із бази «WIG» та із сервера «WMS»). Показано зміни кількості сіл, чисельності господарств та динаміку чисельності українців у порівняні до чисельності поляків. Охарактеризавано національний та релігійний склад від другої половини XVIII століття. На основі дослідження просторового розміщення поселень із застосуванням просторової статистики (тест просторової автокореляції Морана, аналіз еліпсів стандартних відхилень та аналіз середніх географічних центрів) показано характер поселень в актуальних межах Ярославського повіту.