Василь Васильович Пагиря: краєзнавець і журналіст - Делеган, М. (Краєзнавство, 2017)
Першого січня 2017 року Василю Пагирі виповнилося б 94 роки. Але незадовго до цієї солідної дати краєзнавці Срібної Землі понесли важку втрату: 24жовтня 2016 року в місті над Латорицею відійшов у вічність Василь Васильович Пагиря, добре знаний в області й за її межами краєзнавець, дослідник, публіцист, громадський діяч, лауреат літературно-мистецької премії імені В. Гренджі-Донського, журналістської премії імені Й. Терелі, краєзнавчої імені М. Зубрицького, почесний громадянином міста Мукачева автор близько 80-ти книг про відомих і маловідомих діячів та історичні події і явища Карпатського краю. Перестало битися серце особистості, літописця минулого та сучасності Закарпаття, упорядника ряду поетичних збірок, перекладача.