Підприємницькі стратегії щодо формування житлового фонду Донбасу у ХІХ – на початку ХХ століття - Закірова, С. (Краєзнавство, 2017)
У статті проаналізовано діяльність підприємців Донбасу щодо формування житлового фонду індустріальних підприємств. Зазначено урбанізаційні зміни краю внаслідок розвитку промисловості. На підставі архівних документів доведено, що розвиток індустріального виробництва краю без створення робітничих колоній був не можливим. Наявність житлового фонду на підприємстві виступала позитивною характеристикою на користь справи підприємця. Досліджено різні стратегії вирішення підприємцями проблеми житлового забезпечення працівників рудників та заводів регіону. Розглянуто рівень фінансування житлового фонду промисловцями та вартість користування житловими приміщеннями робітниками.