Робітництво Миколаєва: економічне становище та соціальна боротьба напередодні і в ході Першої російської революції - Бобіна, О. (Краєзнавство, 2018)
Соціальна боротьба невід'ємна і складова частина соціального життя. Активний соціальний рух робітників м. Миколаєва починається в 1903–1905 рр. Ця боротьба носила економічний характер. Політичний елемент соціальної боротьби не відігравав великої ролі. Радикальні партії в Миколаєві були слабкими, і кадрово, і організаційно. Партії не змогли повністю підкорити рух робітників. Незважаючи на це боротьба миколаївського робітництва стала складовою частиною першої загальноросійської революції початку ХХ ст.