Загальна характеристика античного поселення Вікторівка-І - Бондаренко, Д. (Краєзнавство, 2018)
Стаття присвячена матеріалам досліджень Вікторівки-І – двошарової античної пам'ятки хори Ольвії, що існувала на західному кордоні полісу на правому березі Березанського лиману. Планіграфічно розділена на дві частини: південну займало поселення з житловою та господарською забудовою, північну – святилище, що складалося з ритуальних зольників-жертовників. Встановлено два етапи функціонуван- ня пам'ятки: перша половина VI – перша третина V ст. до н.е. та остання третина ІV – перша половина ІІІ ст. до н.е. Серед досліджених об'єктів поселення до першого періоду відносяться житлові напівземлянки та господарські комплекси. Другий період представлений залишками наземної сирцево-кам'яної будівлі.