Метод розрахунку когерентності українського тексту - Погорілий, С.Д.; Крамов, А.А. (Реєстрація, зберігання і обробка даних, 2018)
Проаналізовано основні методи автоматизованої оцінки когерентності тексту, який написано природною мовою. Запропоновано вдосконалення методу графа семантичної схожості за допомогою попередньої підготовки моделі, а саме здійснення навчання нейронної мережі векторного представлення речень. Проведено експериментальну перевірку роботи методу графа семантичної схожості та його модифікованих версій на множині україномовних статей наукових журналів різної тематики. Ефективність роботи методу та його модифікацій розраховано за допомогою вирішення типових задач оцінки когерентності тексту: задач розрізнення документів і вставки. На основі отриманих результатів визначено найбільш ефективні модифікацію та параметри методу графа семантичної схожості для оцінки когерентності україномовних текстів.