Аналітичні моделі багатопріоритетних хмарних дата-ценрів зі змішаною дисципліною надання послуг з урахуванням особливостей функціонування та можливих відмов - Матов, О.Я. (Реєстрація, зберігання і обробка даних, 2019)
Одними із основних показників ефективності хмарних дата-центрів є показники, що базуються на оцінці часових характеристик. Порушення припустимих часових обмежень, наприклад, часу відгуку хмарних дата-центрів, негативно позначається на ефективності рішення цільових задач користувачів. Це має особливе значення для систем реального масштабу часу і, в першу чергу, для спеціальних інформаційних систем, що побудовані з використанням приватних хмар. Розроблено аналітичні моделі хмарних дата-центрів як системи масового обслуговування зі змішаною дисципліною надання ресурсів. Моделі враховують відмови й різні особливості функціонування та мають довільні закони розподілення для деяких вірогідних процесів. Для кожної моделі отримано аналітичні вирази часових характеристик. Такі моделі для хмарних дата-центрів використано вперше.