Матеріали досліджень Михайлівського Золотоверхого монастиря 1940—1967 рр. - Хамайко, Н.В.; Чміль, Л.В.; Гунь, М.О.; Мироненко, Л.В. (Археологія і давня історія України, 2020)
Михайлівський Золотоверхий монастир — широко відома історико-архітектурна пам’ятка давнього Києва, яку декілька разів досліджували археологічно. Інститут археології зберігає кілька колекцій, сформованих за результатами досліджень 1940—1960-х рр., мало відомі фахівцям, оскільки не були раніше опубліковані. У статті здійснено систематизацію й аналіз цих матеріалів, а також їх зіставлення з архівними даними.