Візантійська кам’яна іконка Богоматері Агіосорітисси з давньоруського Вщижа - Архипова, Є.І. (Археологія і давня історія України, 2020)
Стаття присвячена атрибуції фрагмента кам’яної іконки із зображенням Богоматері, знайденого в 1949 р. під час розкопок Вщижа — невеликого укріпленого містечка чернігівських князів, зруйнованого Батиєм у 1238 р. Дослідження іконки показало, що думка Т. В. Ніколаєвої, яка вважала іконку твором місцевого давньоруського майстра, помилкова. Золочення, розпис і діпінті, тонко модельований рельєф вказують на роботу візантійського майстра. Іконографія дозволяє віднести зображення Богоматері до типу Агіосорітісса і датувати іконку другою половиною ХІІ — початком ХІІІ ст. на підставі стилістичних особливостей і умов знахідки.