Західноволинські повіти на початковому етапі Першої світової війни - Дем'янюк, О. (Краєзнавство, 2018)
У статті акцентується увага на тих змінах, які відбулися на території західних повітів Волинської губернії в процесі переростання їх спочатку у прифронтову зону, а згодом у місце безпосередніх бойових дій. Наведено приклади збройних сутичок, які відбулися тут упродовж 1914–1915 рр. між ворожими арміями, означено особливості перебігу військових операцій та бойових дій на західноволинських теренах. Зроблено висновки щодо предмету дослідження. З-поміж іншого визначено, що територія Володимир-Волинського, Ковельського, Луцького повітів Волинської губернії увійшла до театру активних бойових дій в 1915 р. після зміни стратегічних планів воюючих сторін.