Український соборницький рух на Лемківщині під впливом державотворчих процесів 1918-1919 років - Любчик, І. (Краєзнавство, 2018)
Метою статті є розкрити особливості національно-визвольних змагань серед лемків в контексті державотворчих процесів в Україні в період 1917 – 1920 рр. Ці події стали яскравим свідченням боротьби населення за національне визволення. Вже перші дні національно-визвольних змагань засвідчили бажання значної частини лемків об'єднатися з усім українським народом. Однак характерною особливістю цих процесів була різноманітність напрямків національно-визвольного руху. Якщо на сході галицької Лемківщини домінували проукраїнські впливи, то у західній її частині спостерігалось протистояння між українським та москвофільським рухами. Проте загалом було очевидним, що національно-визвольний рух на Лемківщині відбувався в контексті загальнонаціональних процесів українського державотворення.