"Переживаємо часи страшні, хоч і величні…": штрихи до біографії Антона Лютницького - Здоров, А.; Гриценко, М. (Краєзнавство, 2019)
У статті висвітлюються основні біографічні відомості про Антона Лютницького – українського громадського діяча першої чверті ХХ століття, етнографа і метеоролога. До наукового обігу вперше вводиться ряд нових джерел, пов'язаних з діяльністю Лютницького та інших історичних постатей цього періоду. Листування Лютницького показує, що він був особисто знайомий з багатьма діячами українського національного та революційного руху. Встановлено, що Лютницький із 1910 по 1937 рік очолював Мархотську метеорологічну станцію під Новоросійськом. В 1917-1918 роках він брав участь у житті української громади Новоросійська, а на початку 1920 року, імовірно, переховував у себе від денікінців засновника українського «націонал-комунізму» Василя Шахрая незадовго до його загибелі. В 1937-1941 рр. Антон Лютницький очолював Опішнянську метеостанцію, а в червні 1941 р. був репресований органами НКВС, помер у тюрмі в Татарстані 1942 року.