Маловідомі сторінки життя М.В. Левитського на Кубані та Північному Кавказі у 1918-1920 роках - Рекрут, В. (Краєзнавство, 2019)
У розвідці висвітлюються маловідомі сторінки життя та діяльності українського державного і кооперативного діяча – «артільного батька» – Миколи Васильовича Левитського (1849-1936) на теренах Кубані і Північного Кавказу у 1918-1920 рр. Розглядається встановлення міждержавних стосунків між Українською Державою та Кубанської Народною Республікою та відрядження М. Левитського на Кубань для участі в роботі тамтешніх кооперативних з'їздів. Висвітлюються його контакти з кубанськими кооператорами та виступ на засіданні Кубанської Крайової Ради. Також аналізуються арешт повноважного представника Української держави на Кубані Ф. Боржинського і М. Левитського, які по дорозі до Києва потрапили у полон денікінської контррозвідки. Розглядаються причини розстрілу барона Ф. Боржинського та висвітлюються обставини звільнення М. Левитського. Розглядаються складне матеріальне становище, стан здоров'я і життєві негаразди Миколи Васильовича підчас перебування в П'ятигорську і Кисловодську. Окремо висвітлюються організаційні заходи щодо надання допомоги і працевлаштування М.В. Левитського та узагальнюються приклади матеріальної і моральної підтримки з боку тамтешніх кооперативних установ.