Служителі в домогосподарствах мешканців Полтави в 60-70-х роках XVIII ст. - Безсмертна, Ю. (Краєзнавство, 2019)
Стаття присвячена аналізу домогосподарств м. Полтави, у складі яких Генеральний опис Лівобережної України 1765–1769 рр. зафіксував проживання «служителів». На основі перепису підраховано кількість дворів, підварків та бездвірних хат, господарі яких наймали помічників по господарству. Також обчислено кількість слуг у домогосподарствах різного типу власності. Особливої уваги заслуговує питання про місце проживання слуг у дворі, адже досить часто поряд із чисельною родиною господаря мешкала також й значна кількість служителів. Тож автор спробував проаналізувати, чи залежить чисельність слуг у господарстві від наявності «людських» чи їх відсутності.