Спеціальні режими господарювання як інструмент вирівнювання умов конкуренції та прискорення інноваційного розвитку - Ляшенко, В.І.; Ляшенко, А.Ю. (Управління економікою: теорія та практика, 2019)
Авторами статті розглянуто різні підходи до розкриття поняття спеціального господарсько-правового режиму, розкрито сутність цього поняття та визначено основні характеристики спеціального режиму господарювання (СРГ). У статті висвітлено вплив СРГ на конкурентне середовище, а саме наведено перелік можливих ефектів та сценаріїв, що виникають на глобальному, національному та регіональному рівнях унаслідок впровадження СРГ. Розглянуто концепцію «рівного ігрового поля» та виявлено недоліки в її формулюванні та розумінні. Розглянуто можливість використання СРГ як інструменту «вирівнювання» умов конкуренції. Також авторами порушується питання «належності» надання державної допомоги для розвитку окремих галузей та територій у вигляді стимулів з точки зору економічної ефективності. В спрощеному вигляді надано алгоритм формування СРГ. Авторами проведено дослідження українського законодавства та законодавства країн Європи, що регулює надання локальних стимулів для економічного розвитку. Також у статті запропоновано імплементувати теорію «вирівнювання конкурентного середовища» у вигляді створення різних видів СРГ в Україні залежно від мети, висвітлено загальні ідеї та принципи щодо надання державної допомоги промисловим підприємствам України. Зарубіжний досвід Фінляндії наведено як приклад успішного розвитку національної інноваційної системи, досвід Ірландії ‒ як приклад стимулюючої ролі СРГ з точки зору фіскальної складової режиму. Зроблено висновки щодо формування концепції надання державної допомоги для інноваційного розвитку в Україні, запропоновано перспективи подальших досліджень.