Принципи визначення стратегічних цілей, пріоритетів і індикаторів державного регулювання людиноцентристського розвитку регіонів - Шинкарюк, О.В. (Управління економікою: теорія та практика, 2019)
У статті автором розглянуті принципи формування державної регіональної політики на періоди до 2015, 2020, 2027 рр. у контексті оцінки проекту Державної стратегії регіонального розвитку України на період до 2027 року. Обґрунтовано необхідність введення принципу «чесності і відповідальності влади» та розкрито зміст принципу «прийняття рішень на основі доказів». Визначення стратегічних цілей, стратегічних пріоритетів та стратегічних індикаторів людиноцентристського розвитку в регіонах рекомендується здійснювати шляхом розробки Регіональних програм людського розвитку. З цією метою використовуються результати прогнозування 33 показників виміру Індексу регіонального людського розвитку з використанням Методики 2012 року на статистичній базі з 2004 року. Результати такого визначення цілей, пріоритетів та індикаторів наведені на прикладі Хмельницької, Луганської та Донецької областей. Обґрунтована типова структура Плану заходів з реалізації Регіональних стратегій розвитку адміністративних областей України на період 2021-2023 рр.