Скоринг як експертний метод для прогнозування кредитоспроможності фізичних осіб - Ольховська, О.Л.; Чугуєвцев, А.Ю. (Управління економікою: теорія та практика, 2019)
У статті визначено, що сучасні підходи до розв’язання задачі кредитування за умови мінімізації ризику можливих втрат потребують впровадження нових ефективних принципів управління ризиками та комп’ютерних систем підтримки прийняття рішень. Побудова таких систем передбачає розроблення та використання множини альтернативних методів аналізу даних, альтернативних моделей та відповідних критеріїв аналізу якості моделей і остаточного результату – ймовірності неповернення кредиту. Доведено, що використання саме скорингової моделі як одного з головних інструментів ризик-менеджменту кредитних операцій визнано у всьому світі як одне з найбільш ефективних. У сучасній зарубіжній банківській практиці при побудові скоринг-систем найчастіше враховуються такі характеристики клієнта: кількість дітей, сімейний стан, дохід, наявність телефону, строк співробітництва з банком. В останні роки скоринг-системи набули поширення і в діяльності вітчизняних банків.