Оцінка вартості як економічної категорії - Артеменко, Д.М. (Управління економікою: теорія та практика, 2019)
У статті на основі гносеологічного аналізу різних теорій вартості визначено органічні складові, елементи і властивості вартості як економічної категорії. Узагальнено принципи оцінки вартості, розкрито характеристики видів вартості та особливості їх розрахунку. Розглянуто методичні підходи щодо оцінки вартості майна і майнових прав в контексті принципів: порівняльного – заміщення та попиту і пропонування; витратного – корисності і заміщення; дохідного – найбільш ефективного використання і очікування. Сформована схема взаємозв’язків категорій «цінність (як основи вартості)», «вартість (втілена й уречевлена в товарі, праці і мірі корисності)», «ціна (грошове вираження вартості товару)» та «оцінка (визначення господарських засобів, явищ та процесів у грошовому вимірі)». Обґрунтовано напрями подальшого розвитку та вдосконалення методологічного та методичного забезпечення оцінки вартості майна та майнових прав за її галузевими та секторальними ознаками національної економіки. Поглибленому з’ясуванню структурних характеристик оцінки вартості як економічної категорії буде сприяти обґрунтований алгоритм побудови взаємозв’язків її елементів і властивостей з їх кількісним та якісним визначенням.