Синантропізація флори та рослинності — серйозна загроза біорізноманіттю (III Всеукраїнська наукова конференція «Синантропізація рослинного покриву України») - Федорончук, М.М.; Зав'ялова, Л.В.; Кучер, О.О.; Коломійчук, В.П.; Конякін, С.М.; Лисогор, Л.П.; Прядко, О.І. (Вісник НАН України, 2020)
У статті проаналізовано результати ІІІ Всеукраїнської наукової конференції «Синантропізація рослинного покриву України», яка відбулася 26–27 вересня 2019 р. в Києві. Під час роботи цього наукового форуму було обговорено низку актуальних питань, пов'язаних з впливом неаборигенних рослин на довкілля. Наголошувалося, що нині синантропізація рослинного покриву в Україні набуває катастрофічного характеру і завдає величезних збитків навколишньому середовищу, економіці країни та здоров'ю населення. Однак, на жаль, владні структури й досі повною мірою не усвідомлюють масштаби проблеми.