Моніторинг сільськогосподарських земель в Україні: міф чи реальність? - Куссуль, Н.М. (Вісник НАН України, 2020)
Україна стоїть на порозі запровадження ринку землі, відкриття якого заплановане на 2020 р. Для забезпечення прозорості та надійності цього процесу потрібна достовірна інформація про реальне землекористування, його історію, стан сільськогосподарських культур у кожному сезоні та інші показники, які істотно впливають на ринкову вартість землі. Сьогодні в Україні немає відкритої системи з інформацією про реальне землекористування та власників земель, є лише державна кадастрова система, що містить певні помилки й неточності. Тому на часі створення правових, технічних і законодавчих передумов для відкриття ринку землі та розроблення геопросторової інформаційної системи реального землекористування в Україні. Саме на вирішення цих питань спрямована програма Світового банку «Підтримка прозорого землекористування в Україні», яка виконується за фінансової підтримки ЄС.