Національна безпека України: фокус пріоритетів в умовах пандемії - Горбулін, В.П.; Даник, Ю.Г. (Вісник НАН України, 2020)
У статті з позицій основних стратегічних питань національної безпеки держави розглянуто особливості пандемії COVID-19, яка розгортається в умовах глобалізації і високотехнологічного розвитку суспільства. Обговорено виникнення нових кіберсоціальних відносин та їхні можливі когнітивні і соціальні наслідки, оцінено вплив на суспільство сучасних інформаційних технологій, насамперед тих, що мають ознаки цілеспрямованих інформаційно-психологічних дій, пов'язаних з пандемією. Проаналізовано тенденції до посилення контролю за діями громадян у різних країнах світу. Сформульовано першочергові стратегічні завдання держави щодо виходу з кризи, спричиненої пандемією.