Основні напрями впровадження міжнародних стандартів оцінки ринкової вартості майна, майнових прав та активів комерційних банків в Україні - Артеменко, Д.М. (Економічний вісник Донбасу, 2020)
У статті на основі узагальнення міжнародного досвіду оцінки ринкової вартості майна, майнових прав та активів комерційних банків сформовані пропозиції щодо гармонізації національних стандартів оцінки з міжнародними. Розглянуто структурні особливості міжнародних та європейських стандартів оцінки. Наголошено, що європейські стандарти оцінки (EVS 2016) містять елементи європейської законодавчої бази, які пов'язані з фінансовою оцінкою вартості майна, що дозволяє здійснювати різні види фінансової оцінки вартості матеріальних і нематеріальних активів. З’ясовано, що відмінністю цих стандартів є їх велика структурна деталізація та націленість на розгляд конкретної специфіки проведення окремих напрямків оціночних робіт. Розглянуто особливості застосування в якості бази оцінки ринкової вартості при оцінюванні активів комерційних банків, які містять у своєму складі майнові права. Обґрунтовано впровадження Технічного документу Моделі автоматизованої оцінки для забезпечення практичного впровадження Єдиної бази даних звітів про оцінку державної автоматизованої інформаційно-телекомунікаційної системи, яка передбачена законодавством України; впровадження Технічного документу визначення справедливої вартості за стандартами Міжнародної фінансової звітності. Досліджено особливості здійснення оцінки ринкової вартості заставного майна при іпотечному кредитуванні банками, які потребують удосконалення професійних національних стандартів. Обґрунтовано розширення діючих національних стандартів оцінки майна і майнових прав підходом до оцінки вартості із застосуванням опціонних моделей ціноутворення. Розглянуто особливості застосування динамічної моделі Блека-Шоулза для оцінки ринкової вартості комерційного банку. Оскільки, саме в цьому секторі активи і зобов'язання близькі за своїм значенням в силу особливостей ведення бізнесу, в основному за рахунок залучених коштів.