Процес вивільнення активної речовини з модельної композитної системи на основі чорного чаю та кремнеземів - Клименко, Н.Ю.; Крупська, Т.В.; Туров, В.В. (Доповіді НАН України, 2020)
Досліджено композитні системи на основі гідрофільного та суміші гідрофільного і гідрофобного кремнеземів з різною насипною густиною (45, 175, 300 г/л) та чорного чаю. Встановлено, що зі збільшенням концентрації чаю оптична густина розчину лінійно зростає. Показано, що компоненти чаю можуть адсорбуватись на гідрофільному кремнеземі в кількості, що не перевищує 0,002 г/г. Визначено, що створені композитні системи мають дві стадії вивільнення активних речовин — швидку та повільну, що обумовлює їх пролонговану дію. Завдяки взаємодії частинок кремнезему та целюлозної матриці лікарських рослин процесом десорбції можна керувати в широких межах, змінюючи фізико-хімічні параметри цього процесу, насипну густину композитних систем та використовуючи додатки гідрофобного кремнезему. Встановлено ефект реадсорбції біологічно активних речовин у міжчастинкових зазорах композитної системи. Зроблено припущення, що цей ефект можна застосовувати для створення нового покоління композитних систем, придатних для лікування різних типів захворювань.