Екологічна диференціація як фактор співіснування рослин у нижніх ярусах лісових фітоценозів - Коваленко, І.М. (Доповіді НАН України, 2020)
Проаналізовано екологічні особливості великої групи видів рослин, що формують трав'яно-чагарничковий ярус лісових фітоценозів на Північному Сході України. Встановлено, що в трьох асоціаціях Mercurialo perennis—Quercetum roboris, Querco—Pinetum (sylvestris) і Peucedano—Pinetum (sylvestris) стійке співіснування константних видів рослин забезпечується за рахунок механізму екологічної диференціації насамперед за такими факторами, як вологість ґрунту, багатство ґрунту, вміст у ґрунті азоту, кислотність ґрунту і режим освітлення. За результатами кластерного і дискримінантного аналізу можна стверджувати, що механізм екологічної диференціації є для лісових екосистем універсальним і доповнений механізмами розбіжностей екологічних ніш та фенотипічною пластичністю забезпечує тривалу й стабільну підтримку видового складу трав'яно-чагарничкового ярусу.