Поведінка трифториду лантану в розплавах фторидів натрію, літію та цирконію - Файдюк, Н.В.; Савчук, Р.М.; Омельчук, А.О. (Інститут загальної та неорганічної хімії ім. В.І. Вернадського НАН України, 2008)
Диференційно-термічним (ДТА) та рентгенофазовим (РФА) методами аналізу, а також ІЧ-спектроскопії досліджено хімічну поведінку трифториду лантану в бінарних системах складу (% мол.) NaF(0.39)—LiF(0.61) та LiF(0.50)—ZrF4(0.50). Встановлено, що із збільшенням концентрації LaF3 температура плавлення досліджуваної суміші підвищується і наближається до температури плавлення чистого трифториду РЗЕ. Виявлено утворення сполуки складу NaLаF4. Фторид літію з трифторидом лантану не взаємодіє. Встановлено, що суміш складу (% мол.): NaF(0.43)—LiF(0.42)—LaF3(0.15) відповідає евтектиці і має температуру плавлення приблизно 580—590 °С, що узгоджується з результатами модельних розрахунків.