Ізотермічний переріз діаграми стану системи Ti—Al—Ga при 850 °С - Білявина, Н.М.; Наконечна, О.І.; Курилюк, А.М.; Макара, В.А. (Доповіді НАН України, 2020)
В повному концентраційному інтервалі методом електродугової плавки виготовлені сплави подвійних базисних систем Ti—Al і Ti—Ga, а також сплави потрійної системи Ti—Al—Ga. З використанням методу рентгенівської порошкової дифрактометрії вивчено фазовий склад відпалених при 850 °С сплавів, в результаті чого підтверджено літературні відомості про існування при температурі відпалу сплавів чотирьох алюмінідів титану (Ti₃Al, TiAl, r-TiAl₂, TiAl₃), восьми галідів титану (Ti₃Ga, Ti₂Ga, Ti₅Ga₃, Ti₅Ga₄, TiGa, Ti₂Ga₃, TiGa₂ й TiGa₃), а також показана відсутність утворення потрійних сполук. Встановлено, що ізоструктурні сполуки TiAl—TiGa, TiAl₂—TiGa₂ та TiAl₃—TiGa₃ утворюють в системі Ti—Al—Ga неперервні ряди твердих розчинів, а на основі подвійних галідів Ti₂Ga₃, Ti₅Ga₄ та Ti₂Ga існують обмежені тверді розчини, області гомогенності яких витягнені до 15, 6 і 10 ат. % Al відповідно. Неперервні ряди твердих розчинів Ti(Al,Ga)₃, Ti(Al,Ga)₂, Ti(Al,Ga), обмежені тверді розчини Ti₂(Ga,Al)₃, Ti₅(Ga,Al)₄, Ti₂(Ga,Al), подвійні сполуки Ti₃Al, Ti₃Ga та твердий розчин на основі α-Ti (до 15 ат. % Al/Ga) формують фазові поля, з урахуванням яких в повному концентраційному інтервалі побудовано ізотермічний переріз діаграми стану системи Ti—Al—Ga при 850 °С.