Роль міст у політиці територіального згуртування в ЄС - Ліщинський, І.О. (Вісник економічної науки України, 2020)
У статті проведено аналіз основних інструментів забезпечення кооперованого функціонування міст та прилеглих районів у контексті імплементації політики територіальної когезії в Європейському Союзі. Відмічено, що політика територіальної когезії резонує насамперед із практичним втіленням концепції «функціональних міських зон». Сьогодні такі функціональні міські зони часто переростають національні кордони, що породжує необхідність втілення транскордонного адміністрування. Крім того, значна увага приділена впровадженню Інтегрованих стратегій сталого розвитку, які почали втілюватись на пан’європейському рівні в рамках Політики когезії на 2014-2020 рр. як складової загальної трансформації політичної ідеології і практики на користь застосування місцевого підходу. Зазначено, що «Міський порядок денний ЄС» був запущений у 2016 р. з метою досягнення містами «кращого регулювання», «кращого фінансування» і «кращих знань», а також для досягнення відповідності Цілям сталого розвитку ООН до 2030 р., зокрема в напрямку інклюзивності, безпеки, відновлення і сталого розвитку міст. У той же час відмічено, що пріоритети, теми і міждисциплінарні аспекти Міського порядку денного ЄС розроблялись із врахуванням пріоритетів Стратегії ЄС 2020 заради розумного, сталого та інклюзивного зростання.