Методичні підходи до оцінювання рівня конкуренції на ринку молока та молочної продукції України - Попко, О.В. (Вісник економічної науки України, 2020)
Конкуренція на ринку молочної продукції є важливою передумовою його існування та розвитку, змушуючи операторів ринку впроваджувати більш ефективні способи виробництва, пропонувати нові концепції та цінові пропозиції, започатковувати роботу в нових сегментах. Оскільки основними виробниками молока в Україні стають сільськогосподарські підприємства, вкрай важливим є правильне формування ринку молочної продукції в Україні, однією з головних умов формування якого є високий рівень конкуренції між виробниками. Існування ефективної конкуренції, яка урівноважує інтереси суб’єктів ринкових відносин, стимулює впровадження нововведень та змагання в усіх сферах діяльності, є однією з основних умов розвитку економіки України. Така конкуренція відкриває нові можливості вдосконалення виробництва, формує оптимальну структуру ринкового попиту і пропозиції, сприяє оптимізації витрат виробництва. Метою статті є оцінювання рівня монополізації та конкуренції на ринку молока та молочної продукції України на основі індексу концентрації ринку, індексу Херфіндаля-Хіршмана, показника дисперсії, індексу ентропії, кривої Лоренца. Розподіл ринкових часток серед виробників молочної продукції проведено на основі показникового закону розподілу, на основі якого змодельовано розподіл більш дрібних виробників, які забезпечують молочною продукцією 45% відсотків ринку України. Оцінювання рівня монополізації та конкуренції молочного ринку України дозволило систематизувати сукупність операторів молочного ринку та дало змогу з’ясувати частку охоплення ними вітчизняного ринку переробки молока та виробництва молочної продукції. У ході досліджень було з’ясовано, що ринок виробництва молочної продукції в Україні є висококонкурентним, що є позитивним фактором для подальшого становлення даного ринку.