Национальная цифровая платформа: перспективы создания в Украине - Вишневский, А.С. (Вісник економічної науки України, 2020)
В останні десятиліття триває поглиблення процесів цифровізації, які значною мірою базуються на розвитку цифрових платформ і розширенні ступеня їх проникнення в соціально-економічну сферу. Хоча особливу роль займають великі цифрові платформи, які іноді об'єднують мільярди користувачів, поки не оформився окремий клас – національні цифрові платформи. Тому метою роботи є обґрунтування перспектив створення національної цифрової платформи в Україні. В рамках дослідження дано визначення національної цифрової платформи. Показано відсутність фундаментальних причин, що перешкоджають її формуванню. У числі основних завдань, вирішення яких забезпечує можливості для створення національної цифрової платформи в Україні, визначені: підключення всього населення до мережі Інтернет; забезпечення всього населення пристроями доступу до мережі Інтернет; забезпечення достатнього рівня цифрової грамотності всього населення країни.