Академічні зібрання творів Тараса Шевченка: історія і сучасність (до сторіччя НАН України) - Боронь, О.В.; Росовецький, С.К.; Назаренко, М.Й.; Харчук, Р.Б.; Карпінчук, Г.В.; Лебідь-Гребенюк, Є.М. (Слово і Час, 2019)
Круглий стіл під такою назвою відбувся 1 листопада 2018 р. в Інституті літератури. Відкриваючи засідання, заступник директора з наукової роботи акад. НАН України М. Сулима наголосив на необхідності поглибленого вивчення історії академічних видань Шевченкових творів, щоб у роботі над проектованим новим повним зібранням урахувати позитивний, а подекуди і драматичний досвід попередників. Заступник директора з наукової та видавничої діяльності С. Гальченко у виступі “Академічне видання української класики: перспективи за сучасних безперспективних умов” окреслив основні труднощі, які негативно впливають на функціонування книговидавничого ринку в Україні. Із презентацією “Електронна колекція, оцифроване і цифрове видання: Повне зібрання творів Шевченка у мережі” виступив молодший науковий співробітник відділу шевченкознавства Д. Єсипенко. Пропонуємо увазі читачів стислий виклад повідомлень учасників круглого столу.