Рід Шевченкової матері Катерини Бойко - Карпінчук, Г.В. (Слово і Час, 2019)
У статті за архівними матеріалами з'ясовано родовід Шевченкової матері Катерини Бойко від кінця XVIII ст. до середини ХІХ ст. Зокрема, установлено історію роду поета від прадіда Омеляна Бойка; уточнено відомості про найближчих родичів Т. Шевченка – дядька Павла, тіток Дарію, Євдокію й Ганну, розшукано інформацію про ще двох – Варвару та Мотрю. Спростовано твердження, що по лінії матері поета спадкоємців не було. На сьогодні віднайдено відомості про сорока вісьмох двоюрідних братів і сестер, сімдесятьох трьох племінників Т. Шевченка, трьох внучатих небожів. Вичерпний аналіз архівних матеріалів заперечує існування Агафії Якимівни Бойко, про яку в низці повідомлень у медіа йдеться як про матір поета.