Формування й модифікація бачення революції та війни. Болгарський аспект - Аретов, Н.Г. (Слово і Час, 2019)
У статті розглядаються деякі аспекти таких взаємопов'язаних понять як “війна” і “революція” на прикладі болгарської літератури ХІХ – ХХ ст., зокрема в балканському контексті. Упродовж тривалого часу (1396 – 1878) відсутність власної держави визначала початковий негативний образ війни. Війни між Росією й Османською імперією породжують серед частини болгарської еліти деякі надії на звільнення. Війна за незалежність Греції (1821) та інші повстання в європейській Туреччині мають подібний вплив на болгар. Ідея революції почала формуватися в 1860 – 1870-х роках серед радикалів, більшість яких була випускниками російських шкіл і університетів. Література брала активну участь у цьому процесі.