Словацькі погляди на Україну (1880 – 1914 рр.) - Гучкова, Д.І. (Слово і Час, 2019)
Українські теми в словацькому контексті впродовж 1880 – 1914 рр. виявлялися у трьох напрямках: 1) слов'янофільський напрямок (ідеологічні, історичні, лінгвістичні, етнологічні, конфесіональні та культурні аспекти проблематики Росії та східних слов'ян), 2) документально-фактографічний напрямок (подорожні нотатки) тa 3) літературний напрямок (переклади творів українських письменників тa інформація про українське літературне життя в словацькій літературній публіцистиці). Ці напрямки перепліталися, але найвагомішою була ідеологічна концепція слов'янської взаємності, яка принципово визначала характер словацьких поглядів на українське церковне життя, емансипаційний рух, особисто пережиті реалії та літературу. Поступове прийняття української національної ідентичності, яка викарбовувалася, стало справою пізнішого періоду.