Відновлення Себе через історію і міф: "Маруся Чурай" Ліни Костенко - Томоруґ-Знаєнко, М.Т. (Слово і Час, 2019)
У статті аналізується історичний роман у віршах Ліни Костенко “Маруся Чурай”, який утілює індивідуальне міфологізоване бачення легенди про поетесу-менестреля XVII ст. Марусю Чурай. Перипетії роману розглядаються через їх морально-етичне заломлення у свідомості творця-поета в контексті взаємин героїні із собою, із зовнішнім світом та історичною реальністю. Увесь розвиток дійства – розкриття особистості через історію – знаходить пряму аналогію у творчому акті.