О. Кониський та О. Барвінський: до історії співпраці - Бойко, Н.Т. (Слово і Час, 2019)
У статті на основі листування, спогадів і публіцистичних статей простежено майже сорокарічну історію ділових і дружніх стосунків О. Кониського й О. Барвінського, їхню кропітку працю на ниві українства. Попри те, що вони були громадянами ворожих одна одній імперій, однак спільними культурно-видавничими проектами намагалися культурно й ментально зблизити українців Наддніпрянщини і Західної України. В останні десятиріччя ХІХ ст. О. Кониський та О. Барвінський були активними учасниками культурно-просвітницького й громадсько-політичного життя українців, і саме їм належить ідея низки проектів, що суттєво змінили культурний і освітній ландшафт України. Ідеться про їхню активну роль у створенні та в подальшому реформуванні Товариства ім. Т. Шевченка у Львові в прототип національної академії наук, а також у таких видавничих проектах як “Правда”, “Руська історична бібліотека”, перевидання шкільних підручників українською мовою. Окреслено їхню діяльну участь у заснуванні кафедри історії Східної Європи у Львівському університеті, а також у пропагуванні та спробі реалізації ідей “нової ери”. Часом жертвуючи власними творчими планами, а інколи й репутацією, вони бралися за реалізацію непопулярних серед широкого загалу проектів, убачаючи в них велику перспективу для українців, ставлячи перед собою амбітне завдання – соборність української держави й національний культурно-освітній розвиток українців.