До питання про торговельні зв'язки стародавніх поселень на узбережжі Дністровського лиману з Грецією в VI—I I ст. до н. е. - Сальников, О.Г. (Материалы по археологии Северного Причерноморья, 1960)
В стародавні часи узбережжя Дністровського лиману були порівняно густо заселені. Відомо, що стародавні автори називають на нижній течії -ріки Тірас, яку вони, на жаль, не відрізняють з належною чіткістю від Дністровського лиману, цілу низку поселень, Геродот, описуючи ці краї, називає, правда, не окремі населені пункти, а просто пише, що біля того "МІСЦЯ, де ріка Тірас зливається з морем, «живуть елліни, які називаються тіритами» Залишається невідомим, чи хотів він визначити таким чином громадян міста Тіри, чи просто визначив цією назвою усіх греків, що жили уздовж нижньої течії однойменної з містом ріки.