Археологічна розвідка берегів р. Алкалії - Черняков, І.Т. (Материалы по археологии Северного Причерноморья, 1960)
Перша археологічна розвідка берегів р. Алкалії була зроблена У вересні 1957 р. Приморським розвідувальним загоном Прутсько-Дністровської експедиції ІІМК АН СРСР, Молдавського філіалу АН СРСР та Одеського державного археологічного музею ^ Було відкрито декілька стародавніх поселень на лівому (східному) березі р. Алкалії біля слідуючих сучасних населених пунктів: с. Старокозаче, с. Підгорне (Бабей), с. Монаші, с. Велика Мар'янівка. У вересні 1959 р. автор цієї статті провів повторну розвідку берегів р. Алкалії.