Концептний шар “Місто” в полі теоретичної свідомості Ю. Лавріненка - Шестопалова, Т.П. (Інститут літератури ім. Т.Г. Шевченка НАН України, 2009)
Метою статті є розглянути роль міста в структурі концептів теоретичної свідомості Ю.Лавріненка. Феномен міста збирає в собі принципові – ментальні та інтелектуально-духовні – горизонти розроблюваних критиком питань. Саме тому доречно розглядати його в якості концептуального компонента – культурно-історичного, націоментального, асоціативно-образного та ціннісно-оцінного шару наскрізних тем творчості цього вченого. У статті акцентовано роль Харкова та Нью-Йорка в інтелектуальній діяльності Ю.Лавріненка.