"Труди і дні" Валерія Шевчука (до 80-ліття від дня народження) - Мовчан, Р.В. (Слово і Час, 2019)
У статті йдеться про класика української літератури ХХ ст. Валерія Шевчука – письменника (поета, прозаїка, драматурга), історика-культуролога, літературознавця, упорядника-архівіста, перекладача, мемуариста, представника київського шістдесятництва, лідера “житомирської прозової школи”, предтечі українських постмодерністів та про його різногранну літературну творчість. Увагу зосереджено на її витоках, метафізичній пов'язаності з містами Житомиром і Києвом, із українською бароковою традицією. Здійснено огляд особливостей його індивідуального стилю, великої історико-літературної, культурологічної діяльності та її значення в національному гуманітарному просторі.