Образ Данцига в романе Г. Грасса “Жестяной барабан” - Моргачёва, А.В. (Інститут літератури ім. Т.Г. Шевченка НАН України, 2009)
У статті йдеться про відображення міста у романі Гюнтера Грасса «Бляшаний барабан». Авторка статті намагається визначити головні складові образу міста та проаналізувати їх значення для створення цього образу. У статті показані особливості ландшафту міста, зв’язок міста з історичними подіями, а також взаємозв’язок міста з власними мешканцями. Аналізуються мотив подорожі, ефект відчуження, інтертекстуальні зв’язки, розподіл простору міста по вертикалі та горизонталі.