Травматичний досвід Першої світової війни в щоденнику Володимира Винниченка: катеринославські рефлексії - Нарівська, В.Д. (Слово і Час, 2019)
У статті аналізуються щоденникові записи відомого українського письменника, художника, політичного діяча Володимира Винниченка (1880 – 1951), що висвітлюють початок Першої світової війни. Предмет розгляду – специфіка авторського осмислення масового травматичного досвіду перших днів війни, пережитих письменником у Катеринославі (нині Дніпро). Розкривається вплив травми війни як на масову свідомість, що виявився в радикальній зміні моделі людської поведінки, так і на свідомість творчу, екфрастичну, реалізовану у формуванні основ нового художньо-естетичного і щоденникового мислення.