“Місто мале…” (Є. Плужник): топоси малих міст і містечок в українській літератрі “Розстріляного Відродження” (на матеріалі прози І. Багряного та Б. Антоненка-Давидовича) - Колошук, Н.Г. (Інститут літератури ім. Т.Г. Шевченка НАН України, 2009)
У статті йдеться про образи-локуси малого міста у прозі Б. Антоненка-Давидовича та І. Багряного. Аспект аналізу видається важливим, оскільки більшість представників українського “розстріляного Відродження” були виходцями або вихованцями гімназій з малих міст і містечок цілої України, а не “дітьми села” чи чужими у великому місті, як часто представляє їх сучасне літературознавство. Теза дослідників, котрі вивчають урбаністичну тему в українській новітній літературі, про “чуже” українським митцям місто є далеко не точна. Зокрема “ланківці” в особі обраних нами авторів досить певно почувалися в місті, бо були закорінені у традиції спільноти малої батьківщини – рідного міста, котре стало самостійним образом багатьох їхніх творів.