Між соціальною утопією і тоталітарною реальністю: "Діти Чумацького Шляху" Докії Гуменної - Василенко, В.С. (Слово і Час, 2019)
Статтю присвячено дослідженню роману “Діти Чумацького Шляху” Докії Гуменної, який розглянуто в контекстах літературного процесу повоєнної української діаспори загалом і прози Докії Гуменної зокрема. З'ясовано, що визначальними в романі постають проблеми взаємозв'язку митця та влади, літератури й політики, життя і творчості письменника в умовах тоталітарних держави й культури.