Між хутором і світом: трикнижжя "Ost" Уласа Самчука - Василенко, В. (Слово і Час, 2020)
У статті розглядається трилогія «Ost» Уласа Самчука як жанровий різновид родинної хроніки, з'ясовуються питання жанрової природи, співвідношення твору з традиціями класичного українського роману й новітніми формами роману ХХ століття. Наголошується на його взаємозв'язку з концепцією «великої літератури», а також ідейно-естетичними поглядами У. Самчука. Крім того, досліджуються поняття покоління та роду, проблема взаємин між генераціями, кожна з яких відіграє власну роль у складній драмі родової та національної історій.