Художня модель ідеального світоустрою у роману Юрія Яновського “Майстер корабля” - Кавун, Л. (Інститут літератури ім. Т.Г. Шевченка НАН України, 2009)
У дослідженні здійснюється спроба інтерпретації роману “Майстер корабля” Юрія Яновського через звернення до концепції “романтики вітаїзму”. Твір українського письменника розглядається крізь призму філософсько-естетичної парадигми німецьких романтиків.