Мотив граалю як ідеологічний чинник у фентезійній Артуріані ХХ століття - Подосельнік, Ю.О. (Інститут літератури ім. Т.Г. Шевченка НАН України, 2009)
У статті досліджено еволюцію традиційного мотиву Граалю в аспекті авторської інтерпретації, на матеріалі циклів фентезійних романів С.Лохеда, М.Ц.Бредлі та Г.Дж.Кея розглянуто особливості імплантації зазначеного мотиву у фантастичний текст та реалізацію його субмотивів і функцій у залежності від авторської ідеології.