Проблеми розвитку малого та середнього бізнесу - Коритько, Т.Ю.; Осадча, Н. В.; Толмачова, Г. Ф. (Економічний вісник Донбасу, 2020)
Статтю присвячено діагностиці основних тенденцій та характеристиці проблем розвитку малого і середнього бізнесу в Донецькій області. Малий та середній бізнес – найбільш динамічніший елемент структури національної економіки та вагома складова її системи економічних відносин. Він сприяє встановленню конкурентних засад, оскільки є антимонопольним за своєю економічною суттю. Мале та середнє підприємництво як провідний сектор ринкової економіки, забезпечуючи ринок товарами та послугами, є автономним у здійсненні своєї господарської діяльності, розпоряджається готовою продукцією та прибутком, який залишається після сплати податків та інших зобов’язань. Проведено аналіз основних показників, що визначають стан малого та середнього бізнесу Донецької області: кількості зареєстрованих підприємницьких осіб, частки малого та середнього бізнесу в економіці, кількості зайнятих осіб у малому та середньому бізнесі. В ході проведення SWOT-аналізу підприємств малого та середнього бізнесу Донецької області визначено сильні та слабкі сторони, можливості розвитку та загрози. Саме вони потребують найбільшої уваги і концентрації зусиль регіональної влади для їх усунення. Оцінюючи можливості, встановлюється потенційна привабливість Донецької області та ймовірність їх реалізації, а також те, чи заплановані вигоди можуть перевершити ймовірні втрати внаслідок реалізації можливостей. Іноді можливості можуть нести в собі як велику привабливість, так і великий ризик. Залежно від ситуації один і той самий чинник здатний бути як загрозою, так і можливістю. На основі проведення PEST-аналізу визначено вплив зовнішніх факторів на діяльність підприємств малого та середнього бізнесу. Зазначено, що упродовж тривалого періоду розвиток малого та середнього підприємництва уповільнюється негативно діючими чинниками: кризовим станом вітчизняного товарного виробництва, зростанням цін, інфляцією, низьким рівнем платоспроможності населення, корупцією тощо.