Сучасні теорії та концепції промислової політики в західній науковій літературі - Скорік, К. А. (Економічний вісник Донбасу, 2020)
Питання промислової політики, одне з найбільш дискусійних за час сучасної української економічної історії. Навіть сьогодні ми бачимо наявний брак теоретичного підґрунтя для прийняття рішень щодо проблем промислової політики. Цей огляд був підготовлений з використанням великої кількості наукових статей та книг американських та європейських авторів за останні десять років. Головна мета публікації – подати основні теоретичні концепції щодо промислової політики в сучасній західній науковій літературі, цілі, інструменти та форми втручання уряду. Сьогодні спостерігається поновлення інтересу до теорії промислової політики країн заходу та в Україні зокрема. У статті розглядається визначення термінів політики та ефективності політики, визначення промислової політики західними авторами, цілі та еволюція концепцій в науковій літературі, основні інструменти. В цьому напрямі також розглядаються визначення горизонтальної та вертикальної політики, та деякі інші підходи, аргументи на користь та проти активних урядових втручань з використанням інструментів промислової політики. В статті розглядаються теорії в роботах західних авторів такі, як нова промислова політика, системна та заснована на знаннях промислова політика, роль інновацій тощо. Ціллю сьогоднішнього жвавого діалогу щодо проблем по темі промислової політики є покращення конкуренції вітчизняних економік та презентація широкого набору можливих коротко- та довгострокових наслідків. Після детального перегляду наукової літератури, ми можемо прийти до висновку, що процес прийняття рішень щодо промислової політики є високодискусійним питанням в усіх розвинутих країнах. Що підтверджує наявність великої кількості авторів, публікацій та теоретичних надбань в сучасній науковій літературі.