Сучасний стан і перспективи розвитку ринку органічної продукції - Берсуцька, С.Я.; Козичева, Т.О. (Економічний вісник Донбасу, 2020)
У статті досліджено стан органічного виробницт-ва в світі та його розвиток в Україні. Визначено основні проблеми, що стимулюють розвиток органічного ринку, та шляхи їх подолання. Розглянуто класифікаційні ознаки органічної продукції, а також переваги і недоліки органічного виробництва та органічної продукції в контексті маркетингової концепції. Наведено результати маркетингових досліджень поведінки споживачів на ринку органічної продукції. За результатами досліджень визначено, що органічне виробницт¬во є перспективним з огляду на зростаючу зацікавленість з боку споживачів. З кожним роком в Україні зростає кількість споживачів, які зацікавлені в придбанні та споживанні екологічно чистої продукції. Найбільшим попитом серед органічних продуктів користуються молоко та молочні продукти, м’ясо та м’ясні продукти, овочі та фрукти, соки, крупи, борошно. Проаналізовано обсяги експорту органічної продукції із України та динаміку її споживання. Соціальною перевагою органічного сільського господарства є те, що воно має високий потенціал для забезпечення життєдіяльності сільського населення і пожвавлення роботи дрібних фермерських господарств. Разом зі зростанням органічного сектору зростатиме і працевлаштування місцевого населення, оскільки органічне землеробство менш механізоване і потребує, як правило, більше ручної праці. Як результат, органічне виробництво може стати ефективним інструментом збереження традиційних знань ведення господарства у кожному регіоні, а також зменшення міграції сільського населення до мегаполісів.