Походження нафти в контексті мобілістичної концепції тектогенезу - Ступка, О.С. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2009)
Утворення нафти у таких великих кiлькостях мало мiсце тiльки один раз в iсторiї планети — в неогенi, що не мало аналогiв у минулi геологiчнi перiоди. Це було пов’язане з пiсляпермським розколом Гондвани. Деструкцiя цього монолiтного масиву, в якому було зосереджено 2/3 докембрiйської сiалiчної кори Пангеї з потужною (500–700 км) лiтосферою, привела до утворення рифтових зон. Її характерною рисою було те, що вони проявилися у внутрiшнiх плитових областях, не пiдпорядковувалися границям лiтосферних плит i не обумовлювалися їх взаємодiєю. Цi зони забезпечили глибокий дренаж “первозданної” недеплетованої нижньої мантiї. Саме вона, а не деплетована верхня мантiя, була джерелом флюїдних систем, насичених донаторами хiмiчних елементiв, необхiдних для синтезу нафти.